Tenkte jeg kunne dele noen erfaringer med vår Jøtul F371 ovn. http://lavstandardhytteietnedal.blogspot.com/2010/11/valg-av-ovn.html
Jeg er nemlig ikke helt fornøyd med denne ovnen. Denne ovnen har et brennkammer som baserer seg på at veden av standard lengde (ferdig kappet kjøpeved) må stå oppreist. Dette er slik jeg forstår det mindre økonomisk enn om veden ligger i brennkammeret. Ved-økonomi er imidlertid ikke det største problemet slik jeg ser det. Verre er det at brennkammeret er såpass grunt at det faller ut glør når en åpner døren. Dette har også med at ovnen er såpass "slank" at stående ved blir stående nært døren når en legger de i. Det blir også hvirvlet opp aske som kommer ut i rommet når en åpner døren. Nå skal jeg ikke påstå at denne ovnen er helt håpløs, for det er den ikke, og det er ikke slik at det alltid faller ut glør heller. Men dersom en skal legge i ved uten at det forrige har brendt helt ut er faren stor for at noe faller ut. Jeg har forøvrig vært i kontakt med Jøtul for å høre om det finnes noe ekstrautstyr som kan bygge opp fronten på brennkammeret, men det finnes ikke.
Hei! Vi hadde også lyst på en slik vedovn til hytta. Men etter å fått vite at det måtte være kun glør igjen før man la i ny ved, og at den ikke kunne "spise" annet enn ved, fant vi ut at vi likevel skal beholde den gamle Jøtul'en. Avispapir blir til små flak som fyker ut i rommet når man åpner døra, og røyk og småpartikler går samme veien hvis man legger i ved før det nesten har brent ut. Vi er litt "avhengige" av å kunne brenne litt annet enn kun ved i ovnen, siden vi ikke har bilvei helt fram til hytta, og må ta med avfallet hjem. Håper dere blir mer fornøyd etterhvert! Den er uansett flott å se på! :)
SvarSlettHei dere !
SvarSlettVi har en sånn ovn hjemme, og har samme erfaring. Trikset er å åpne døra forsiktig, legge inn ny ved og lukke døra raskt igjen. Man unngår også en del småpartikler med å fyre opp med tennbrikker og ikke avispapir. Vi venter aldri med å legge i ny ved til det bare er glør igjen. Her fyres det for full musikk.
Hilsen Vibecke og Hans over åskanten *S*
Jeg har ikke tenkt på at den type problemer kunne oppstå, men når du nevner det, så er det i grunnen ganske logisk.
SvarSlettJeg har selv lyst på peisovn med sideglass, men heller mot Aduro 9. Den har også et noe større brennkammer.
I motsetning til deg, er det først og fremst brennverdien jeg synes er bekymingsfull med stående ved. Den vil brenne mye raskere, som når man holder en fyrstikk vertikalt med flammen ned.
nå har jeg forsøkt mer med liggende ved og kommer til at det går akkurat å la ved av normal kapplengde brenne liggende. Noen blir stående på skrå, men det er ikke helt håpløst å la de brenne liggende.
SvarSlettHei!
SvarSlettTakk for tilbakemeldingen på F371. Vi tar det med oss inn i utvilkingen av nye produkter, slik at disse kan bli enda bedre.
Tillater meg å komme med et par tips;
F371 er som dere nevner et ganske lite brennkammer, så det er ikke plass til veldig mye ved der av gangen. Den er konstruert for å brenne mellom 2-2,5 kg ved maks i timen.
Produktet er også laget for maks 33 cm lange vedstykker, liggende. Kan anbefale deg når du bestiller ved å informere om hva slags ovn du har - og så få litt mer "finkløyvd" enn man brukte tidligere.
Ser også at det er en diskusjon om hvorvidt veden brenner raskere om den "står" eller "ligger" i brennkammeret. Moderne ovner er konstruert på en slik måte at de brenner effektivt uansett. Tror kanskje grunne til at man opplever at veden brenner "raskere" i en moderne ovn er det "rent brennende" systemet, som hele tiden sørger for at det kommer nok oksygen til at man får en komplett forbrenning av alle gassene i veden. På gamle ovner hadde man muligheten til å strupe helt ned for trekken - da brenner veden riktignok sakte, men har en veldig lav virkningsgrad og større partikkelutslipp. Dette er ikke bra for verken økonomien eller miljøet. Med en moderne ovn øker virkningsgraden fra ca 45-50% og opp til mellom 70-80%. Så selv om det kan oppleves som at veden brenner raskere, så bruker man faktisk nesten bare halvparten så mye ved for å oppnå samme varmeeffekt. Samtidig er utslipp redusert med nesten 90%.
Overnevnte system virker uavhengig av om veden står, ligger eller er plassert på tvers :-) Ovnen har samme gode virkningsgrad uansett.
Når det gjelder aske og døren er det desverre også delvis en funksjon av å ha en stor dør med et stort innsyn til flammene. Det skapes et lite "vakum" bak døren om man åpner den raskt - så tipset som Vibeche gir om å først sette døren på "gløtt" et lite sekund for å utlikne trykket er et veldig godt tips!
Ellers finner du mye tips om opptenning og fyring på våre web sider www.jotul.no.
Håper disse svarene hjelper noe - og ønsker fortsatt lykke til med oven.
Mvh
Marius Torjusen,
Merkevaredirektør Jøtul
Takk til Jøtul for god og konstruktiv tilbakemelding.
SvarSlett