12 Volt elektrisk anlegg

(Innleggene fortsetter forløpende nederst på siden)


Flexirør og kabelt


Hytta vil få installert 12V elektrisk anlegg. Dette blir primært for å gi lyspunkter i alle rom og for å forsyne "ring hytta varm" med nødvendig strøm. Vi legger skjult anlegg i tak og mellomvegger før disse lukkes og jeg har valgt å ikke legge ledninger inn i yttervegger slik at jeg slipper å punktere plasten. Hytteområdet er uten strøm, men jeg legger nok kurser og 2,5 kvadrat kabel slik at dette senere kan gjøres om til et 230V anlegg dersom ønskelig - og dersom jeg får noen til å godkjenne dette i etterkant. Her blir det viktig med dokumentasjon, både for å få godkjenning på det som kan godkjennes, men kanskje like viktig å få vurdert hva som ikke er bra nok for et 230V anlegg. Jeg legger ut bilder av hvordan jeg har gjort det, men gir ingen garanti for at dette er riktig. Dersom noen som ser disse mener at jeg har gjort dette feil er jeg taknemlig for tilbakemelding på det. Både for min egen del og for de som eventuelt leser dette senere. (tekst fortsetter under bildene)

Jeg har lagt 2 kurser til stue, hvorav 1 dedikeres for eventuel TV senere, mens 1 skal dele på lys til stue og 1 soverom. 2 kurser til kjøkken hvorav den ene antatt blir stående ubrukt, men kan tas i bruk dersom det blir lagt inn 230V senere. Den andre deler på kjøkken og et soverom. Jeg har også strekt 22mm flexirør til kjøkken slik det her kan strekkes kabel til komfyr dersom dette engang skulle bli aktuelt. 1 kurs dekker de to resterende soverommene og gangen og 1 kurs er lagt til badet. Dette bør være noe i overkant tilstrekkelig. Alt er strekt til boden hvor jeg vil sette inn sikringsboks/regulator og batteriene. På ytterveggen, eller i nær tilknytning til denne vil jeg montere solcellepanel slik at jeg får minst mulig avstand mellom panel og batterier. Jeg vil også legge til rette for å føre inn kabel fra agregat til boden. Det blir 230V forsyning fra aggregat for å bidra til lading av batterier i perioder med dårlig sol/og eller høyt forbruk. Aggregatet vil også gi oss strøm til apparater vi ellers måtte trenge 230V til, men uten at det legges til 230V fast stikkontakt (da dette krever godkjent installering).

Veggbokser

Jeg må si at jeg slet litt med å finne god informasjon om veggbokser, hvordan de fungerer, dimensjoner m.m. Til slutt fant jeg ELKO veggboks guide på ELKO sine hjemmesider. Da hadde jeg vært noen runder og kjøpt inn noen "vareprøver" på Biltema og Chlas Olson. De billige boksene fra Chlas Olson og Biltema kostet mellom 12 og 19 kroner stk (3 inn/utganger) ELKO sine bokser (som Chlas Olson forøvrig selger) kostet 49 kroner med påmontert stenderfeste. Jeg endte opp med å kjøpe inn denne typen, pluss de "vareprøvene" jeg allerede hadde kjøpt.

Billigboks fra Chlas Olson skrues fast i stender
Bakside av kjøkkenvegg


Bakside av kjøkkenvegg m/22mm trekkrør
1 reservekurs til kjøkken - tas evt i bruk senereHer kommer stikk og lys til kjøkkenbenk
Ferdig bak kj. vegg. Rød boks til stikk i soverom.